GA Tarragona | Sant Jordi
GA · Col·legi de Gestors Administratius de Tarragona
gestors, administratius, col·legi, oficial, Tarragona, gestions, tràfic, fiscal, laboral, comptable, empreses, gestores, adiministrativos, colegio, oficial, tráfico, gestiones, contable, empresas, col·legi gestors administratius Tarragona, col·legi de gestors administratius, colegio de gestores administrativos Tarragona
841
post-template-default,single,single-post,postid-841,single-format-standard,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.0.6,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Sant Jordi

Sant Jordi
Nascut al segle III a la Capadòcia, fou militar de Roma que va servir a les ordres de l’emperador Dioclecià. Va ser martiritzat i finalment, el dia 23 d’abril de l’any 303, fou decapitat pels seus coetanis per negar-se a perseguir els cristians.

Sant Jordi i la rosa
A l’Imperi Romà es dedicava en el mes d’abril una festivitat dedicada a la deessa Flora. El segle XV ja es celebra a Barcelona la fira de Roses i dels Enamorats per Sant Jordi, era costum d’obsequiar amb una rosa les parelles que assistien a l’eucaristia a la capella de Sant Jordi del Palau de la Generalitat de Catalunya.
En 1456, les Corts Catalanes oficialitzaren la diada de Sant Jordi i la tradició de regalar una rosa, vermella «com la sang», a la seva enamorada. A la popularitat del sant hi van contribuir els reis Pere el Catòlic, Jaume I, i Pere el Cerimoniós.
Diada molt arrelada a Catalunya, és al final del XIX, amb el moviment polític i cultural de la Renaixença, quan s’aferma Sant Jordi com la diada patriòtica, cívica i cultural més celebrada a Catalunya. També és la Diada Nacional de l’Aragó; el culte a Sant Jordi a la Corona d’Aragó data de l’edat mitjana.
Tot i la tradició, la popularització del fet de regalar roses es va restablir amb força el 1914, gràcies a l’impuls de la Mancomunitat d’Enric Prat de la Riba.

Sant Jordi i el llibre
El Dia del Llibre, en el format actual es celebra per 1ª vegada el 7 d’octubre de 1926 a iniciativa de l’escriptor valencià Vicent Clavel Andrés, que va proposar a la Cambra Of. del Llibre de Barcelona i al Gremi d’Editors i Llibreters de fer una “Fiesta del libro español”.
Arrel d’aquesta iniciativa, fou en la dècada dels anys 30 del segle passat quan s’afegeix la costum de regalar un llibre al noi, amb motiu del Dia del Llibre.
El 1930, es va canviar al 23 d’abril per commemorar que en aquest mateix dia de l’any 1616, van morir els insignes escriptors Miguel de Cervantes i William Shakespeare. A més també moriria el 23 d’abril el preeminent escriptor català Josep Plà i Casadevall (Palafrugell 1897 – Llofriu 1981)

Diada de Sant Jordi
Actualment a Catalunya és celebra el 23 d’abril, la festa del Llibre i la Rosa, símbols de la cultura, l’estimació i l’esforç, per l’espiga de blat, de tot el poble català.
El fort predicament de la Diada del Llibre a Catalunya ha estat de gran transcendència per que el 15 de novembre de 1995, la UNESCO decretés el 23 d’abril, Dia Mundial de Llibre i del Dret d’Autor.
Actualment te un fort component mediàtic, tant per la festa com pels autors, que en confirma la incidència més enllà de les fronteres catalanes.